İş Kazası Bildirimlerinde Pratik Bir Yöntem

İş Kazası Bildirimlerinde Pratik Bir Yöntem
Yayınlama: 07.06.2024
A+
A-

İş Kazası Bildirimlerinde Pratik Bir Yöntem

İş kazası, en genel tabirle, Kanunda sayılan hallerden birinin meydana gelmesiyle  sigortalının bedenen veya ruhen engelli hale gelmesi olarak tanımlanabilir.

5510 sayılı Kanunun “İş kazasının tanımı, bildirilmesi ve soruşturulması” başlıklı 13 üncü maddesi işçilerin iş kazası bildirimlerini düzenlemektedir.

6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununun Kapsam ve istisnalar başlıklı 2 nci maddesi ile 14 üncü maddesini birlikte değerlendirdiğimizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olanların geçirdiği iş kazalarının da Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

İşçilerde elektronik bildirim;

https://uyg.sgk.gov.tr/IsvBildirimFormu/welcome.do adresinden yapılmaktayken aynı bildirim memurlarda;

https://uyg.sgk.gov.tr/IsKazasiBildirimISV4C/logout adresi üzerinden yapılmaktadır.

Bu yazımızda her iki bildirimin elektronik ortamda yapılması durumunda çalışanın esas işi/mesleği, fiilen yapmış olduğu işin gruplar itibariyle nasıl tespit edilmesiyle ilgili pratik bir çözüm yolunu açıklamaya çalışacağız.

Zira iş kazası bildirimlerinde bu süreç bazen çekilmez bir hal almakta, bu tür işlemlerle ilk defa karşılaşan İK personelini dakikalarca meşgul edebilmektedir.

Bu işlemde öncelikle çalışanın meslek kodunun bilinmesi gerekecektir.

Örneğin: İsmail Bey X Belediyesinde marangoz olarak çalışmaktadır. İsmail Beyin meslek kodu ise 7115.12’dir.

Çalışanımızın yukarıda gösterilen tabloda belirtilen gruplar vasıtasıyla esas işi / mesleği belirlenecektir,

Bu kapsamda öncelikle;

Grup 1 için meslek kodunun ilk rakamı olan 7 seçilecektir. Bu seçim ile birlikte “Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar” seçeneği otomatik gelecektir.

Grup 2 için meslek kodunun birinci ve ikinci rakamı dikkate alınarak 71 seçilecektir. Bu seçim ile birlikte “İnşaat ve ilgili işlerde çalışan sanatkarlar (elektrikçiler hariç)” seçeneği otomatik gelecektir.  

Grup 3 için meslek kodunun birinci, ikinci ve üçüncü rakamları dikkate alınarak 711 seçilecektir. Bu seçim ile birlikte “Kaba inşaat ve ilgili işlerde çalışan sanatkârlar”  seçeneği otomatik gelecektir.

Grup 4 için meslek kodunun birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü rakamları dikkate alınarak 7115 seçilecektir. Bu seçim ile birlikte “Marangozlar ve doğramacılar”  seçeneği otomatik gelecektir.

Bu işlem ile birlikte çalışanımızın esas işi / mesleği ile ilgili doğru verileri sisteme işlemiş olacağız.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın


Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.