Bu yazımızda Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında 4857 Sayılı İş kanunu kapsamında istihdam edilen işçi personelin kullanmış oldukları veya kullanacakları yıllık izin süreleri içerisinde kalan idari izinler ve Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenmiş günlerde nasıl uygulama yapılması gerektiğini değerlendireceğiz.
İşçinin Kullandığı Yıllık İzinle İdari İznin Çakışması Durumunda İdari İzinler Yıllık İzinden Düşülür Mü?
Bu yazımızda Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamında istihdam edilen işçi personelin kullanmış oldukları veya kullanacakları yıllık izin süreleri içerisinde kalan idari izinler ve Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenmiş günlerde nasıl uygulama yapılması gerektiğini değerlendireceğiz.
26/3/2025 tarihinde Beştepe Millet Sergi Salonu’nda Emekçiler ile İftar programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı tatilinin uzatıldığını belirterek, “2-4 Nisan arası kamu çalışanlarımız idari izinli sayılacak” dedi.
Bilindiği üzere işçilerin izin hakları 4857 Sayılı İş Kanunun ile Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre şekillenmektedir.
Bu hükümler kanunun emredici hükümlerine aykırılık teşkil etmemesi şartı ile işçi lehine toplu iş sözleşmesi hükümleri çercevesinde geliştirilebilimektedir.
Bu kapsamda konuyu iki ana başlık ile değerlendirmenin doğru olacağını düşünüyoruz.
1-) Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenmiş günlerde uygulama nasıl yapılacaktır?
2-) İdari izinler söz konusu olduğunda uygulama nasıl olması gerekir?
Değerlendirmemiz;
1-) Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile belirlenmiş günlerde uygulama nasıl yapılacaktır?
Bu hususla ilgili olarak Belediyelerde bir duraksama söz konusu değildir. Zira 4857 Sayılı İş Kanunu’nun Yıllık ücretli iznin uygulanması başlıklı 56 ıncı maddesinde;
“… Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.” hükmü yer almakta olup bu süreler kanunla işçinin yıllık izin sürelerinden düşülmemektedir.
2-) İdari izinler söz konusu olduğunda uygulama nasıl olması gerekir?
Bilindiği üzere işçilere verilen izin hakları İş Kanunu ve Toplu İş Sözleşmeli çerçevesinde şekillenmektedir.
Konuyu bu yönüyle incelediğimizde işçinin yıllık izin süresinden düşülmesi gereken süreler işçinin dinlenmesi için verilen süreler oldugunu söyleyebiliriz.
Bunun dışında verilen izinler ise işçinin yıllık izin süresi haklarını etkilememektedir.
Peki idari izinlerde bu kapsamda mıdır?
Bu hususu da yine 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri içerisinde arayacağız.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun Yıllık ücretli iznin uygulanması başlıklı 56 ıncı maddesinde; “… İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.” denilmektedir.
Bu fıkrayı incelediğimizde “İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli izinler” ifadesi dikkatimizi çekmekte olup bu izinler kanunda yeri olmayıp idareye bırakılmış izinlerdir. Dolayısıyla işveren tarafından verilen bu izinler kanunda belirtilen “diğer ücretli izinler“ tanımına uymaktadır.
Sonuç olarak;
İdari izin kapsamında verilen izinlerin işçilerin yıllık izin sürelerinden düşülemeyeceği,
Bu kapsamda verilen izinlerin idari tatil açıklamasından önce veya idari tatil açıklamasından sonra verilmesinin bir öneminin olmadığı, her iki durumda da idari izin sürelerinin yıllık izinden düşülmeyeceğini değerlendiriyoruz.
Taktir Okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya