Maaş Ödemesi Yapıldıktan Sonra Nakil Suretiyle Başka Belediyelerin Yönetici Kadrolarına Atanılması Durumunda Fark Maaş Ödemesi Yapılır Mı?
Bilindiği üzere memurların kurumlar arası nakilleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri başlıklı 74 üncü maddesinde düzenlenmektedir.
Bu gibi durumlarda iki kurum arasında mahsuplaşma yapılmamakta olup konuya ilişkin yazımızı okumak için bağlantıya tıklayınız https://iscimemur.net/baska-kuruma-nakil-olan-memura-pesin-odenen-aylik-icin-kisi-borcu-cikartilabilir-mi/
Bu yazımızda ise memurun maaş ödemesi yapılmasına müteakip 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74 üncü maddesine istinaden bir kurumdan diğer bir kurumun yönetici kadrolarına atanması durumunda nasıl bir yol izleneceğini değerlendirilecektir.
Bilindiği üzere;
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Aylığın ödeme zamanı ve esasları başlıklı 164 üncü maddesinde;
“Memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenir. Emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmaz…” hükmü yer almaktadır.
Yine 657 sayılı Kanunun Görev yeri değiştirilen memurların aylıkları başlıklı 169 uncu maddesinde;
“Bulundukları yerden başka yerlerdeki görevlere nakledilen ve 62 nci maddede belirtilen süre içinde yeni görevlerinde işe başlayan memurlarla, yer değiştirme suretiyle başka kurumlara atanan memurların aylıkları, işe başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir. Eski görev yerinde alınan aylıklar için kurumlar arasında herhangi bir hesaplaşma yapılmaz.” denilmektedir.
Fakat 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının Görev değişikliklerinde aylığa hak kazanma başlıklı 48 inci maddesinde;
“Devlet memurlarından daha yüksek aylık öngörülen başka kadrolara görev veya unvan değişikliği suretiyle atananların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 167 nci maddesi uyarınca aylığa hak kazanmalarında, anılan maddede yer alan “görevine başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren” ibaresi, “görevine başladığı tarihten itibaren” şeklinde uygulanır.” Şeklinde düzenleme yapılmak suretiyle bir kazanım elde edilmiştir.
Bu maddede bahsi geçen iki önemli detayı yorumlamak yerinde olacaktır.
1-) Aylığa hak kazanma
Aylığı hak kazanma ifadesi 657 sayılı Kanunun 167 inci maddesinde yer almaktadır.
İlgililerine hangi kazançlardan ötürü fark ödemesinin yapılacağını tespit etmek için aylığın tanımını yapmak gerekmektedir.
Aslına bakılırsa memur maaşları içerisinde ödenen hangi kazançların aylık unsurlarının kapsamına girdiği tartışmalı bir konu olup konu hakkında sitemiz yazarlarından üstad Selim SALTAN Bey daha önce bir yazı kaleme almıştı. İlgili yazıyı okumak için bağlantıya tıklayınız. https://iscimemur.net/ayliktan-kesme-cezasindaki-aylik-kavrami-nelerden-olusur/
Yazıdan da anlaşılacağı üzere aylık kavramı mülga Devlet Personel Başkanlığı görüşleri ve Danıştay Kararlarında Gösterge ve Ek Gösterge den oluşmakta iken Maliye Bakanlığının görüşünde ise tüm kazançları kapsadığı görülmektedir.
Peki, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının 48 inci maddesindeki düzenleme ne amaçla yapılmıştır.
Kanaatimizce bu madde; üst kadroya atanan kişilerin eski kadrosuyla yeni kadrosu arasında fark oluşan tüm ödeme kalemlerini kapsaması düşüncesiyle koyulmuş olsa bile salt madde metninden bu değerlendirmeyi çıkarmak pek mümkün olmamaktadır.
Aylık kavramının gösterge ve ek gösterge olarak değerlendirilmesinde;
1. Derecenin 4. Kademesinde bulunan bir mühendisin 1. Dereceli Şube Müdürlüğüne atanması durumunda yine 1. Derecenin 4. Kademesinden aylık alacağı ve 657 sayılı Kanunun 43/b maddesi gereğince ek göstergesinin yine 4200 olacağı göze alındığında bu kişiye bir fark verilmeyeceği ortadadır.
2- Görevine başladığı tarih
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74 üncü maddesine istinaden bir kurumdan diğer kuruma nakil olan çalışanlar Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi başlıklı 62 inci maddeye istinaden 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar.
Örnek: A Belediyesi Hizmet Takip Programı içerisinden 19.09.2024 tarihi itibari ile Ömer Beyin işten ayrılış ve hitap çıkış işlemleri yapmıştır.
Ömer Bey mehil müddeti diye tabir ettiğimiz 15 günlük süreyi dikkate alarak göreve başlamıştır.
B Belediyesi ise buna bağlı olarak 04.10.2024 tarihi itibari ile Hizmet Takip Programı üzerinden işe giriş işlemlerini gerçekleştirmiştir.
Bu durumda Ömer Beyin fark ödeme tutarlarına esas göreve başlama tarihi 20.09.2024 tarihi mi yoksa mehil müddeti bitip göreve başladığı 04.10.2024 tarihi mi olacaktır?
Kanaatimizce bu tarih 04.10.2024 olması gerekir.
Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alındığında;
Örneğin A Belediyesinde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak çalışmakta iken 26.10.2024 tarihinde B Belediyesine Belediye Başkan Yardımcısı olarak naklen tayin olan Ömer Beyin 2024 yılı Ekim ay maaşı A Belediyesince peşin ödenmiştir.
Bu durumda Ömer Beyin Belediye Başkan Yardımcısı olarak atandığı B Belediyesi nasıl bir işlem tesis edecektir.
Öncelikle her iki unvan bazında maaş unsurları arasında bir kıyaslama yapılmak suretiyle ödenen ve ödenmesi gereken fark tutarlar tespit edilmelidir.
Daha sonra bu tutarlar Ömer Beyin B Belediyesinde göreve başladığı tarih dikkate alınarak kıstelyevm usulü ile hesaplanmalı ve yasal kesintiler yapıldıktan sonra ilgiliye ödenmelidir.
Ayrıca bu ödemeler hazırlanırken 5510 sayılı Kanuna tabi memurlara yapılacak fark ödemelerinden SGK kesintilerinin yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Bu gibi durumlarda 5510 sayılı Kanuna tabi olanlara ödenen kıst maaşın prime esas kazançları Kesenek Bilgi Sisteminden Geçmişe dönük yapılan terfi işlemi sonucu ödenen maaş farklarına ait bildirim sebebi ile ek mahiyette sadece bir dönem seçeneği ile yasal süreler içerisinde bildirilmeli ve ödenmelidir.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri ile birlikte uygulamada farklı yorumlar yapılabileceği aşikârdır. Bu nedenle farklı yorumları ve uygulamaları ortadan kaldırmak ve uygulama birliğinin sağlanması adına Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararının Görev değişikliklerinde aylığa hak kazanma başlıklı 48 inci maddesinin yukarıda belirtilen sakıncaları ortadan kaldıracak şekilde yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya