Memurun Boşanması Halinde Çocuk Parası Olarak Verilen Aile Yardımı Ödeneğinin Durumu

Memurun Boşanması Halinde Çocuk Parası Olarak Verilen Aile Yardımı Ödeneğinin Durumu
Yayınlama: 10.02.2025
A+
A-

Memurun Boşanması Halinde Çocuk Parası Olarak Verilen Aile Yardımı Ödeneğinin Durumu

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Aile yardımı ödeneği başlıklı 202 inci maddesi, Aile yardımı ödeneğinin ödeme usulü başlıklı 203 üncü maddesi, Aile yardımı ödeneğine hak kazanma başlıklı 204 üncü maddesi, Aile yardımı ödeneğini hakkını kaybetme başlıklı 205 inci maddesi ve Çocuk için aile yardımı ödeneği verilmiyecek haller başlıklı 206 ncı maddelerinde gerek eş için gerekse çocuklar için verilen aile yardımı ödeneğine hak kazanma ve kaybetme şartları düzenlenmiştir.

Mezkur Kanunun 202 nci maddesinin dördüncü fıkrasında “… Boşanma veya ayrılık vukuunda mahkeme bu yardımın hangi tarafa ve ne oranda verileceğini de kararında belirtir.” hükmü yer almaktadır.

Bu gibi durumlarda mahkeme kararında bu yardımın hangi tarafa hangi oranda verileceğinin belirtilmesi gerekir.

Fakat mahkeme kararında böyle bir hükmün yer almaması durumunda yaşanabilecek tereddüttü ortadan kaldırmak için Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 88 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde bir bölüm bu konuya tahsis edilmiştir.

Memurun Boşanması Halinde Çocuk Parası Olarak Verilen Aile Yardımı Ödeneğinin Durumu

88 seri no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin Aile Yardımı Ödeneği başlıklı 10 uncu maddesinde;

X – AİLE YARDIMI ÖDENEĞİ

3) Boşanma veya ayrılık vukuunda çocuk için verilecek aile yardımı ödeneğinin hangi tarafa ve ne oranda verileceği mahkeme kararında belirtilmemiş ise,

a) Eşlerden her ikisinin memur veya birinin memur diğerinin İş Kanunu kapsamında çalışması halinde, çocuk için verilecek aile yardımı ödeneği, mahkeme kararıyla çocuğun velayeti verilen tarafa ödenecektir.

b) Eşlerden biri memur, diğeri çalışmıyor ve çocuğun velayeti mahkeme kararı ile çalışmayan eşe verilmiş ise, aile yardımı ödeneği çalışan eşe verilecektir…”

Her ne kadar mezkur tebliğin yukarıda bahsi geçen (a) bendinde taraflardan birinin memur diğerinin İş Kanunu kapsamında çalışması halinde çocuk için verilen aile yardımı ödeneğinin mahkeme kararıyla çocuğun velayetinin verilen tarafa ödeneceği belirtilmiş olsa da, gerek bireysel iş sözleşmeleri gerekse toplu iş sözleşmelerinde çocuk yardımı ile ilgili bir düzenleme yer almaması halinde bu ödemenin memura yapılabileceğini değerlendiriyoruz.

Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunun Kapsamında çalışan işçilerle yapılan gerek bireysel gerekse toplu iş sözleşmelerine çocuk yardımı adı altında ödeme kalemleri koyulabilmektedir. Bu düzenlemelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa atıf yapılarak memurlara uygulanan usul ve esaslar dahilindi işlem yapılacağı belirtilebilmektedir.

Bu gibi durumlarda da kıyasen 88 no.lu tebliğin uygulanmasının uygun olacağını değerlendirmekle eşlerin her ikisinin aynı kurumda veya farklı kurumlarda işçi olarak çalıştıkları göz önüne alındığında kafa karışıklıkları olabileceği, dolayısıyla her işyerinin toplu iş sözleşmesinin kendi özelinde değerlendirildiği de dikkate alınarak toplu iş sözleşmelerine böyle bir durumda nasıl işlem tesis edileceği ile ilgili özel hükümlerin koyulması yerinde olacaktır.

88 Seri no.lu Tebliğ İçin Tıklayın…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.