Tam Zamanlı Sözleşmeli Personelin Emeklilik Durumunda Dikkat Edilecek Hususlar

Tam Zamanlı Sözleşmeli Personelin Emeklilik Durumunda Dikkat Edilecek Hususlar
Yayınlama: 05.12.2024
Düzenleme: 06.12.2024 17:23
A+
A-

Tam Zamanlı Sözleşmeli Personelin Emeklilik Durumunda Dikkat Edilecek Hususlar

Soru: Belediyemizde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışan bir kişi 15/12/2024 tarihinden sonra emekli olacaktır. Bu durumda dikkat edilecek hususlarla ilgili bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Bilindiği üzere belediyelerde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına istinaden tam zamanlı sözleşmeli personel çalıştırılabilmektedir.

Aynı maddenin dördüncü fıkrasında ise; “… Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendi hükmü uyarınca Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar düzenlenmiştir.

Dolayısıyla belediyelerde 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak olanlarla ilgili 5393 sayılı Belediye Kanununa göre işlem yapılacak olup kanunda düzenleme yer almayan durumlarla ilgili ise Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’a bakılacaktır.

Bu kapsamda sözleşmeli personel maaşları da tıpkı memur maaşları gibi aybaşında (ayın 15 inde) peşin olarak ödenmektedir. Zira Sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esasların 11 inci maddesinde “Ödemeler her aybaşında peşin yapılır.” İfadesi yer alır.

Peki, 2024/Aralık ayında emekli olacak sözleşmeli personelin maaşıyla ilgili nelere dikkat etmeliyiz? Gelin aşağıdaki sorular özelinde konuyu inceleyelim…

1-) Sözleşmeli personele 15 Aralıkta ödenecek maaş 15 Aralık-31 Aralık dönemini mi kapsamalı yoksa 15 Aralık-14 Ocak dönemini mi kapsamalı?

2-) Maaş aldıktan sonra emekli olan sözleşmeli personelin çalışmadığı günlere ait ücretleri geri alınır mı?

3-) Emekli olanların işten çıkış tarihi ne olmalı?

4-) Emekli olan sözleşmeli personele harcırah ödenir mi? Ödenecekse harcırah tutarı hangi yıl dikkate alınarak hesaplanır?

5-) İş sonu tazminatında hangi süreler dikkate alınır?

Değerlendirmemiz;

1-) Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 11 inci maddesinde “Ödemeler her aybaşında peşin yapılır…” hükmü yer almakta olup sözleşmeli personelle bir yıllık sözleşme yapılmaktadır.

Örneğin X Belediyesinde sözleşmeli personel olarak çalışan Tarık Bey ile belediyesi arasında yapılan sözleşme 01/01/2024 ile 31/12/2024 tarihleri arasını kapsayan tip sözleşmedir.

Bu nedenle Tarık Beye 2024 yılı Aralık ayı için (15 Aralıkta) peşin ödenen maaş sözleşmesinin cari yıl ile sınırlı olması nedeniyle 31/12/2024 tarihine kadar yani 17 günlük olacaktır.

2-) Bu husus ile ilgili olarak Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü tarafından her yıl temmuz ayında yayınlanan Mahalli İdare Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları başlıklı Genelgenin 2 inci maddesinin (ç) fıkrasında konu açık bir şekilde düzenlenmiştir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 11 inci maddesinde “Madde 11 – Ödemeler her ay başında peşin yapılır. Ay sonundan önce ayrılmalarda, 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanması veya ölüm sebebiyle sözleşmenin sona ermesi halleri halleri dışında, kalan günlere düşen ödemeler doğrudan geri alınır.” hükmü yer almaktadır.

Mezkur maddeden hareketle 2024 yılı Aralık ayı maaşı 17 günlük olarak alan bir sözleşmeli personel 31/12/2024 tarihine kadar emekli olması durumunda ilgiliden maaş iadesi istenmeyecektir.

Fakat 15/12/2024 tarihinde ödenen maaş 15/12/2024 – 14/01/2025 tarihleri kapsıyor ve kişi 31/12/2024 tarihinden önce emekli olmuşsa (bu tarih dahil) ilgiliden 01/01/2025 – 14/01/2025 tarihleri arasını kapsayan 14 günlük maaş geri alınacaktır.

3-) İlgiliye her ne kadar Aralık ayı için 17 günlük maaş ödemesi yapılacak olsa bile çıkış bildirgesinin tarihi ve sigortalılık süresi kişinin emekli olduğu tarih olacaktır. Örneğin 24 Aralıkta emekli olan bir sözleşmeli personele Aralık ayı için 17 günlük maaş ödenecekken işten ayrılış bildirgesi 24 Aralık olarak verilecek ve sigortalılık süresi ilr prim kesintileri 10 gün olarak yapılacaktır.

4-) 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak şekilde yürürlüğe giren Hakem Kurulu Kararının 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında;

“Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar ile proje süreleriyle sınırlı olarak çalışanlar hariç olmak üzere sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilip sözleşmeleri emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı ya da sürekli iş göremezlik geliri bağlanması sebebiyle sona erenlerden mevzuatı veya sözleşmesi uyarınca benzeri mahiyette ödeme yapılmayanlar hakkında da 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) fıkrası hükmü uygulanır.” Hükmü yer almaktadır.

Bu sebeple Tarık Beyin 2024 yılı içinde emekli olması durumunda 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1 inci maddesinin (D) fıkrası hükmünde yer alan harcırahı hak edecek olup ilgili harcırah 2024 yılı Temmuz-Aralık dönemine ait katsayılar dikkate alınarak ödenecektir.

Tarık Beyin işten ayrılış tarihi 2025 yılı Ocak ayı olması halinde ise kendisine 2025 yılı Ocak-Haziran ayı katsayısı dikkate alınarak harcırah ödenecektir.

5-) Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın 7 inci maddesinde;

“… hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, kurumunda çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.” hükmü yer almaktadır.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüşte emsali memurun başlama dereceleri dikkate alınarak belediyede geçen sözleşmeli sürelerinin değerlendirilmesi suretiyle bulunacak derece ve kademe ile ek gösterge rakamları emsal memurun alacağı bir yıllık emekli ikramiyesini geçmeyeceği söylenmiştir. Yıldan artan süreler ise bu tutarın kıstelyevm usulüyle bulunacak tutar ilgilinin emekli ikramiyesine eklenecek olup bu tutarlardan sadece damga vergisi kesilecektir.

İlgili görüşe ulaşmak için tıklayın. (https://iscimemur.net/is-sonu-tazminatinda-emsali-devlet-memurunun-emekli-ikramiyesine-esas-derece-ve-kademesinin-nasil-hesaplanacagina-iliskin-cumhurbaskanligi-gorusu/)

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.