Taşeron Firmalarda Çalışırken Belediye Şirketlerine Geçen İşçilerin Feragat Dilekçeleri Kapsamında Kıdem Tazminatı

Tarafımıza gelen bazı sorularda bu çalışanların iş akitlerinin feshinde kıdem tazminatı ve kullanılmamış yıllık izin sürelerinin kendilerine ödenip ödenmeyeceği hususunda tereddüt yaşandığı anlaşılmaktadır. Öncelikle bu hususun daha önce yargıya taşınmış bir konu olduğu bilinmelidir. Konuya ilişkin birçok yüksek yargı kararı vardır.

Taşeron Firmalarda Çalışırken Belediye Şirketlerine Geçen İşçilerin Feragat Dilekçeleri Kapsamında Kıdem Tazminatı
A+
A-

Taşeron Firmalarda Çalışırken Belediye Şirketlerine Geçen İşçilerin Feragat Dilekçeleri Kapsamında Kıdem Tazminatı

24.12.2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 126 ncı maddesi ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ek 20 inci madde, 127 inci maddesi ile de geçici 23 ve 24 maddeler eklenmiştir.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 127 nci maddesiyle 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 ve geçici 24 üncü maddelerde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarında 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılanların sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statüsüne geçirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi, uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi ve kurumlar arasında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMI SÖZLEŞMELERİ KAPSAMINDA ÇALIŞTIRILMAKTA OLAN İŞÇİLERİN SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA VEYA MAHALLİ İDARE ŞİRKETLERİNDE İŞÇİ STATÜSÜNE GEÇİRİLMESİNE İLİŞKİN 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN GEÇİCİ 23 VE GEÇİCİ 24 ÜNCÜ MADDELERİNİN UYGULANMASINA DAİR USUL VE ESASLAR yayınlanmıştır. Bu kapsamda şartları sağlayan çalışanların Belediye şirketlerine işçi olarak geçişleri sağlanmıştır.

Mezkur Esasların Hak sahipliği açısından kapsamın belirlenmesi başlıklı 30 uncu maddesinin (ç) bendiyle;

“ç) En son çalıştığı idare ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı iş sözleşmelerinden dolayı 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 24 üncü madde ile tanınan haklar karşılığında idarelerden herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini idareye yazılı olarak beyan etmek…” şartı getirilmiştir. Bu kapsamda da feragat belgelerini imzalayan çalışanların belediye şirketlerine geçişi sağlanmıştır.

Tarafımıza gelen bazı sorularda bu çalışanların iş akitlerinin feshinde kıdem tazminatı ve kullanılmamış yıllık izin sürelerinin kendilerine ödenip ödenmeyeceği hususunda tereddüt yaşandığı anlaşılmaktadır.

Öncelikle bu hususun daha önce yargıya taşınmış bir konu olduğu bilinmelidir. Konuya ilişkin birçok yüksek yargı kararı vardır.

Bu kapsamda örnek bir Yargıtay kararında özetle;

“… Bu kapsamda davacı, sürekli işçi kadrosuna geçerken davalı Kurumla imzaladığı sulh sözleşmesi ile daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren işçisi olarak çalıştığı döneme ilişkin olarak davalı Kurumdan herhangi bir hak ve alacak talebinde bulunmayacağını ve bu haklarından feragat ettiğini kabul ve beyan etmiştir.

 Dairemiz uygulamasına göre işçinin, sürekli işçi kadrosuna geçişi sırasındaki feragat ve sulh beyanına, sürekli işçi kadrosuna geçiş anına kadar doğmuş haklar bakımından hukuki değer atfedilmesi gerekmektedir. İşçinin bu tür beyanlarının varlığı hâlinde, ilgili KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçiş yapılan tarihe kadar olan dönem için gerek … … sözleşmesinden gerekse toplu … sözleşmesinden doğan alacaklardan İdarenin sorumlu tutulması mümkün değildir.

 Davacının davalıya bağlı işyerinde, hizmet alım sözleşmesi kapsamında alt işveren işçisi olarak çalışmakta iken 02.04.2018 tarihi itibarıyla 375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü ve 24 üncü maddeleri kapsamında kamu bünyesinde sürekli işçi kadrosuna geçirildiği, bu geçiş sırasında … sözleşmesinin feshedilmediği anlaşılmaktadır.

Esasen 375 sayılı KHK uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçiler bakımından alt işveren ile asıl işveren arasında kanun hükmüne dayalı bir devir işlemi bulunduğunun kabulü gerekir. Bu hâlde … sözleşmesinin feshinden söz edilemeyeceğinden işçinin feshe bağlı alacaklar olan kıdem ve ihbar tazminatı ile sözleşmenin sona ermesine bağlı yıllık izin ücreti hakkının doğması mümkün değildir.

Doğmamış haktan feragat edilemeyeceği ilkesi gereğince davacının sürekli işçi kadrolarına geçişi sırasında düzenlenen sulh ve feragat belgesinin feshe bağlı alacak olan ve kadroya geçiş sırasında henüz doğmayan kıdem tazminatı ile sözleşmenin sona ermesine bağlı yıllık izin alacakları bakımından hüküm ifade etmeyeceği ve sonuç doğurmayacağı açıktır.

Hâl böyle olunca davacının sürekli işçi kadrosuna geçmeden önce 375 sayılı KHK’nın 23 üncü ve 24 üncü maddelerinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışmalarının sürekli işçi kadrosuna geçtikten sonraki çalışmaları ile birlikte değerlendirilmesi ve sözleşmenin sona ermesine bağlı haklar bakımından önceki dönem çalışma süresi de dikkate alınarak çalışma süresinin belirlenmesi gerekmektedir. Aksi yöndeki karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.” denilmiştir.

Dolayısıyla konu özelinde bir tereddüt yaşamaksızın bu kapsamdaki işçilerin iş sözleşmesi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermişse taşeron firmada geçen süreler de dahil edilerek hesaplanan kıdem tazminatı ve iş sözleşmesinin ne şekilde sona erdiğine bakılmaksızın birikmiş yıllık izinlerinin ücreti kendilerine ödenmelidir.

Takdir okuyucunundur…

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.