Ücretsiz izin veya istifa gibi nedenlerle ayrılmalar durumunda İlave Ödeme (Seyyanen Zam) memurdan geri alınır mı?

Ücretsiz izin veya istifa gibi nedenlerle ayrılmalar durumunda İlave Ödeme (Seyyanen Zam) memurdan geri alınır mı?
Yayınlama: 21.08.2023
Düzenleme: 01.06.2024 10:02
A+
A-

Ücretsiz izin veya istifa gibi nedenlerle ayrılmalar durumunda İlave Ödeme (Seyyanen Zam) memurdan geri alınır mı?

Bilindiği üzere Devlet memurları maaşlarını aybaşında (her ayın 15 inde)  peşin olarak almaktadır.

Devlet memurları kanunda yazılı sebeplerle ücretsiz izne ayrılarak çalışma hayatına ara verebilecekleri gibi istifa ederek veya çeşitli nedenlerle görevlerine son verilerek memurlukla ilişikleri de kesilebilmektedir.

Bu gibi durumlarda memurların ücretsiz izne ayrıldıkları tarihi veya görevlerine son verilme tarihini takip eden günden itibaren fazla ödenen tutarların ilgililerden geri alınması gerekmektedir. Geri alınacak tutar ise Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliğine istinaden hesaplanmaktadır.

15/7/2023 tarihi itibariyle memur ve diğer bazı kamu görevlilerinin bordrolarına İLAVE ÖDEME adı altında yeni bir kazanç kalemi eklenmiştir. Her yeni düzenlemede olduğu gibi burada da birtakım soruların gündeme gelmesi olağan ve beklenen bir şey olmakla birlikte www.iscimemur.net yazarları olarak düzenlemeye ilişkin birçok yazı kaleme almış bulunmaktayız.

Bu yazımızda ise İLAVE ÖDEME’nin ay başlarından sonra ayrılmalarda geri alınıp alınmayacağı hususuyla ilgili değerlendirmelerde bulunulacağız.

7456 Sayılı Kanunun 28 nci maddesinde;

“…İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanır.” Denilmektedir.

160 Nolu Kişilerden Alacaklar Tebliği hükümlerine göre emekliye ayrılma veya ölüm halinde peşin ödenmiş bulunan bu aylıklar geri alınmamaktadır. Bunların dışında ayrılmalarda ise çalışılan sürelerle orantılı olarak iade alınmaktadır.

 Bu nedenle peşin olarak ödenen İLAVE ÖDEME’nin, maaşlarını aldıktan sonra emeklilik ve ölüm hali hariç, kurumlarından ayrılmalar olması durumunda çalışılmayan süreler kadar kısmı ilgiliden geri alınmalıdır.

Bu noktada daha önce yayınladığımız 5510 sayılı Kanuna tabi memurlardan geri alınacak maaş tutarının hesaplanmasında kullanılabilecek excel formu bu minvalde güncellenmiştir.

>KİŞİ BORCU HESAP TABLOSU (5510)

>KİŞİ BORCU HESAP TABLOSU (5434)


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

iscimemur.net özellikle yerel yönetimlerde çalışan memur, işçi ve sözleşmeli personelin çalışma hayatı içerisinde karşılaştıkları özlük veya bordro konularındaki sorulara mevzuatsal dayanakları ile birlikte cevap bulabilecekleri bir platformdur.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.