Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi hizmet borçlanması yapacak olanlar acele edin. 1 Ocaktan sonra rakamlar artıyor…

Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi hizmet borçlanması yapacak olanlar acele edin. 1 Ocaktan sonra rakamlar artıyor…
Yayınlama: 28.12.2023
A+
A-

Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi hizmet borçlanması yapacak olanlar acele edin. 1 Ocaktan 2024’ten sonra rakamlar değişiyor…

Askerlik borçlanmasını yapan işçilerin borçlanma süreleri emekli maaşı bağlanmada hizmetten değerlendirilmektedir.

Kamu kurumlarında çalışan ve askerlik borçlanmasını yaparak ödeyen kamu işçileri borçlandıkları süre kadar kıdem tazminatı hakkı da elde etmektedir. Yani ödedikleri askerlik borçlanma süresi kıdemlerine eklenmektedir.

Askerlik borçlanmasının işçiye sağladığı bir diğer katkı ise askerlik borçlanması yapılarak ödenen tutarların gelir vergisi matrahından indirilmesidir.

Kişi askerlik borçlanmasını ödedikten sonra ödeme dekontunu çalıştığı kuruma veya işyerine ibraz etmesi halinde takip eden ilk maaştan itibaren ödediği tutar kadar gelir vergisi matrahında indirilecektir.

Bu indirme işlemi bir maaşta tamamlanamazsa takip eden maaşlarda da aynı işlem uygulanabilir.

Küçük bir örnekle detaylandırmak gerekirse; yüzde 20’lik vergi diliminde bulunan bir işçinin 10.000,00 TL askerlik borçlanması yatırması halinde bu tutarın gelir vergisi matrahından indirilmesi sonucu 2.000,00 TL kazancı olacaktır. Yani 10.000,00 TL yatıran işçi 2.000,00 TL daha az vergi ödeyeceğinden bu tutar maaşına yansıyacaktır.

Ayrıca eğer bu işçi kamu işçisi ise ödediği süreler kıdem tazminatına esas sürelerin hesabında da dikkate alınacaktır. İlaveten borçlanma yapan tüm işçiler için geçerli olmak üzere borçlanılan sürelerin emekli maaşı bağlanmada hizmetten sayılacağını da yukarıda zikretmiştik.

Şimdi gelelim çok gündeme gelmeyen bir başka önemli hususa…

Malumunuzdur ki 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni asgari net 17.002,12 TL, brüt 20.002,50 TL olarak açıklandı.

Brüt asgari ücret askerlik borçlanmasının hesabında önem arz eder. Zira borçlanılacak tutar brüt asgari ücret üzerinde hesaplanır.

Askerlik borçlanması genel olarak asgari ücretin %32’si üzerinden yapılmaktadır. Fakat daha yüksek rakam üzerinden borçlanmakta mümkündür. Borçlanma prime esas kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak kaydıyla hak sahibinin kendi belirleyeceği günlük kazanç üzerinden yapılabilmektedir. Zira Hizmet Borçlanma İşlemlerinin Usul ve Esasları Hakkında Tebliğin Borçlanılacak sürelerin prim tutarının hesabı” başlıklı 8 inci maddesinin birinci fıkrasında;

“5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanların, bu Kanunun 41 inci maddesine göre borçlanılacak sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesine göre prime esas alt ve üst sınırlar arasında olmak üzere kendilerince belirlenen günlük kazancın % 32’si oranında hesaplanır.” denilmektedir. 

Şimdi borçlanmanın 2023 yılında ve prime esas kazanç alt sınırı yani asgari ücret üzerinden yapılması veya bu borçlanmanın 2024 yılına bırakılması halinde işçinin ödeyeceği tutarlarda nasıl değişiklik olacağını ele alalım.

2023 yılı Temmuz-Aralık dönemi arasında geçerli olan asgari ücretin brüt tutarı 13.414,50 TL olduğundan 2023 yılı 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında yapılacak askerlik borçlanması için bir güne karşılık ödenecek asgari tutar 143,09 TL’dir. (13.414,50 / 30 X 32 / 100= 143,09 TL)

Bu durumda 360 gün borçlanacak kişinin ödeyeceği tutar ise 51.512,40 TL olur.

Aynı kişi askerlik borçlanmasını 1 Ocak 2024 tarihinden sonra yapacak olursa bir günlük borçlanma için ödeyeceği tutar 213,36 TL’ye yükselecektir. Daha net bir ifadeyle 1 Ocak 2024 tarihinde borçlanma yapan kişi bir gün önce borçlanma yapan kişiye göre borçlandığı her gün için 70,27 TL daha fazla para ödeyecektir. 360 gün borçlanma yapması durumunda ise ödeyeceği toplam tutar 76.809,60 TL olacaktır.

Yani 360 borçlanacak kişi borçlanmasını 1 Ocak 2024 tarihinden önce yapmazsa 25.297,20 TL daha fazla para ödeyecektir.

Askerlik Borçlanması Ne Zaman Yapılmalı

Burada önemli olan sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihtir. Yani askerlik borçlanmasını yapacak olanlar Aralık ayı içinde başvurularını mutlaka yapmalıdır.

Borç ne zaman ödenir?

Borçlanma talebi ardından ödenecek borç tutarı Sosyal Güvenlik kurumu tarafından hesaplanır ve sigortalılara veya hak sahiplerine tebliğ edilir. İlgilisi de borcun kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde söz konusu borcu ödemelidir. Bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar geçerli sayılmaz ve bunlar için yeniden başvuru gerekir.

Sonuç;

Eğer hizmet borçlanması yapmayı düşünüyorsanız mutlaka ama mutlaka borçlanma talebinizi 31 Aralık 2023 tarihine kadar yapmalısınız. Bu sayede borçlanacağınız her gün için 70,27 TL daha az bir tutar ödeyeceksiniz. Haliyle 30 gün borçlanacak kişinin tasarrufu 2.108,10 TL olacakken, 360 gün borçlanacak kişinin tasarrufu ise 25.297,20 TL olur.

Ayrıca ödeme dekontunu da kurumunuza vererek gelir vergisi matrahından indirim yapılmasını sağlamayabilirsiniz.

İsa ARAS

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Yazarın tüm yazıları için tıklayın


www.iscimemur.net Whatsapp kanalımız yayında. Kanalımızı Whatsapp üzerinden takip ederek paylaşımlarımıza anında ulaşabilirsiniz.

Kanal yöneticileri de dahil hiçbir takipçi numaranızı veya kimliğinizi görüntüleyemez.

Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın…


Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet


iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.