Emekliyken Tekrar Çalışmaya Başlayanlardan İşsizlik Primi Kesilir Mi?

Emekliyken Tekrar Çalışmaya Başlayanlardan İşsizlik Primi Kesilir Mi?
Yayınlama: 20.07.2024
A+
A-

Emekliyken Tekrar Çalışmaya Başlayanlardan İşsizlik Primi Kesilir Mi?

Daha önce kaleme aldığımız bir yazımızda emeklilerin belediye şirketlerinde çalıştırılması hususunu ele almış ve konu hakkında detaylı açıklamalarda bulunmuştuk.

Bu yazımızın daha anlaşılır olabilmesi için öncelikle o yazımızın okunması faydalı olacaktır. Emeklilerin belediye şirketlerinde çalıştırılması ile ilgili yazımızı okumak için linke tıklayınız. https://iscimemur.net/emekli-bir-kisi-belediye-sirketinde-isci-olarak-calistirilabilir-mi/

Bu yazımızda ise;

1- Emeklilerin belediye şirketlerinde çalıştırılması halinde yapılacak SGK işlemleri,

2- Bu kişilerin işsizlik primine tabi olup olmadıkları,

Hususlarında değerlendirmelerde bulunacağız.

Emeklilerin Belediye Şirketlerinde Çalıştırılması Halinde Yapılacak SGK İşlemleri

İşverenler, istisnai durumlar hariç olmak üzere, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanları aynı Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden bir gün önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmek zorundadır.

Bazı istisnai durumlar ise aşağıda sıralanmış ve örneklendirilmiştir;

İşe giriş bildirgesi İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacaklar için, en geç kişinin çalışmaya başlatıldığı gün verilmesi gerekmektedir.

İlk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi kuruma verilerek tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde, yasal süresi dışında kuruma yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılacaktır. (Naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş işyerinde çalışanlar)

Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi veren işyerlerinde, sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde işe alınacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi halinde sigortalı işe giriş bildirgesi yasal sürede verilmiş sayılacaktır.

Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile veya hafta sonuna rastlaması halinde bildirge, resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde kuruma verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılacaktır.

Bu kapsamda istisnai bir durum seçilmeden tüm sigorta kollarına tabi olarak işe giriş işleminin yapılması gerekecektir.

Emekliyken Tekrar Çalışmaya Başlayanlar İşsizlik Sigortası Primine Tabi Mi?

Öncelikle işsizlik sigortası prim kesintisinin hangi kanun kapsamında yapıldığı ve bu düzenleme içerisinde herhangi bir istisnai durum olup olmadığını inceleyelim.

İşsizlik primi kesintisi 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında yapılmaktadır.

Burada iki hususu ayrı ayrı değerlendirmek yerinde olacaktır.

1- İşsizlik sigortasına tabi sigortalılar

2- İşsizlik Sigortasına tabi olmayan sigortalılar

İşsizlik Sigortasına Tabi Sigortalılar

4447 sayılı Kanunun İşsizlik sigortasının amaç ve kapsamı ile yetkili, görevli ve sorumlu kuruluşlar başlıklı 46 ıncı maddesinde;

“Madde 46 – (Değişik 1. fıkra: 15.05.2008 – 5763 S.K/Madde 13)  İşsizlik sigortasının amacı; işsizlik sigortasına ilişkin kuralları ve uygulama esaslarını düzenlemek ve bu Kanunda öngörülen hizmetlerin verilmesini sağlamaktır.

(Değişik 2. fıkra: 17.04.2008 – 5754 S.K/Madde 90) YÜRÜRLÜK TARİHÇE Bu Kanun, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalıları, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlardan 5510 sayılı Kanunun 52 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında işsizlik sigortası primi ödeyen isteğe bağlı sigortalılar ile aynı Kanunun ek 6 ncı maddesi kapsamındaki sigortalıları ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalıları kapsar…” hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm ile birlikte işsizlik sigortasına tabi sigortalıların belirlendiği görülmektedir.

İşsizlik Sigortasına Tabi Olmayan Sigortalılar

“Madde 46 – (Değişik 1. fıkra: 15.05.2008 – 5763 S.K/Madde 13)

(Değişik 3. fıkra: 17.04.2008 – 5754 S.K/Madde 90)  5510 sayılı Kanunun; 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri, ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışmayanlar ve üçüncü fıkrası, 5 inci, 6 ncı ve geçici 13 üncü maddeleri kapsamında olanlar ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamında olmakla birlikte memur veya 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli statüde bulunanlar ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu, 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ile 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunlarındaki hükümlerine göre sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar (18/5/1994 tarihli ve 527 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 31 inci maddesi kapsamında yer alan sözleşmeli personel dahil) ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre geçici personel statüsünde çalıştırılanlar bu Kanun kapsamına dahil değildir…” Hükmü yer almaktadır.

Bu hükümle birlikte işsizlik sigortasına tabi olmayan sigortalıların belirlendiği görülmektedir.

Dikkat edilirse emekli olduktan sonra tekrar çalışanlar hakkında mezkur maddede istisnai bir durum söz konusu değildir.

Aslına bakılırsa İş-Kur işsizlik sigortasını tarif ederken; bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortayı ifade ettiğini belirtmektedir.

Fakat emekliyken tekrar çalışmaya başlayan bir kişinin bu işini kaybetmesi durumunda emekli aylığı tekrar kendisine bağlanmaktadır. Bu husus 5335 sayılı Kanunun son fıkrasında şu şekilde düzenlenmiştir; “… İkinci fıkraya göre emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarih yazılı istek tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıkları yeniden bağlanır.”

Dolayısıyla bu kişilerin işsiz sayılmaları değerlendirilemez.

Emekli bir kişinin işçi olarak tekrar çalıştırılması durumunda işsizlik primine tabi tutulması kanunun ruhuna aykırı gibi gözükse de emekliyken tekrar çalışanlardan işsizlik sigortası kesilmeyeceğine dair mevzuatta bir düzenleme bulunmamaktadır.

Sonuç;

Emekliyken bir işyerinde tekrar çalıştırılan kişiler 01 belge türüyle tüm sigorta kollarına tabi olarak SGK ile ilişkilendirileceklerdir. Bu kişiler hakkında işsizlik primi dahil diğer SGK kesintileri de çalıştıkları süre boyunca yapılacaktır.

Mehmet YURDCU

Tavşanlı Belediyesi  / Kütahya

Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın


Whatsapp Kanalımıza katılmak için tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.