İmam kadrosunda diğer memur kadrolarına geçenlerin ek göstergesi kaç olur?

İmam kadrosunda diğer memur kadrolarına geçenlerin ek göstergesi kaç olur?
Yayınlama: 22.07.2022
A+
A-

İmam Kadrosunda Diğer Memur Kadrolarına Geçenlerin Ek Göstergesi Kaç Olur?

Ben Diyanet İşleri Başkanlığında imam kadrosuyla görev yaparken 2022 Ocak ayında bir belediyeye V.H.K.İ olarak geçiş yaptım. İlahiyat Fakültesi mezunuyum. İmamken derecem 2. derece 2. kademesi, ek göstergem de 2200 idi. Belediye de 5. Dereceli kadroya atanmış bulunmaktayım. Bana halen maaş ve emekli ek göstergesi olarak 1600 den ödeme yapıyorlar. Sorularım ise şunlar;

1- Bu işlem doğru mudur? Yani ek göstergem 2200 olması gerekmez mi?

2- 2023’te yürürlüğe girecek olan 3600 düzenlemesinden ben faydalanacak mıyım?

5434 sayılı Emekli sandığı kanununa tabiyim. Teşekkür ederim.

Merhaba kıymetli okurumuz. Son yıllarda imamlıktan belediyelere memur olarak geçme çok sık yaşanan bir durum olsa da benim naçizane düşüncem devletin eğitim verip meslek sahibi yaptığı, müteakiben işe aldığı kişilerin kendi uzmanlık alanında çalışma hayatına devam etmesidir. Siz ilahiyat bölümünde okunuşsunuz. Uzun bir süre de imamlık yapmışsınız. Keşke bu yolda devam etseydiniz.

Sorunuzun cevabına gelince;

İmam Kadrosunda Diğer Memur Kadrolarına Geçenlerin Ek Göstergesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 43 üncü maddesinin (B) bendinin ikinci fıkrası ile 148 no.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği bu husustaki mevzuat kaynaklarıdır. Bahsi geçen tebliğde örneklemelerle anlatıldığı üzere hizmet sınıfları arasındaki geçişte ve ilk atamanın 1-4 dereceli kadroya yapılması halinde memur yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam etmektedir. Yani memurun kariyerine ilişkin ek göstergesi uygulanacaktır. 1-4 dereceli kadrolardan kasıt ise memurun hak ediş derecesi değil işgal ettiği derecedir. Diğer önemli husus ise bu derecelere yapılacak atamanın ilk atamada yapılmış olması gerektiğidir.

Sizin ilk atamanız 5. Dereceli kadroya yapıldığından 657 sayılı Kanun-43/B deki haktan, ne yazık ki faydalanamayacaksınız. Bu sebeple belediyenizin 1600 ek gösterge puanı üzerinden tarafınıza ödeme yapması doğrudur.

Ancak emekli ek göstergeniz daha önce 6 aydan fazla 2200 ek göstergeden gittiği için 5434 sayılı Kanunun ek 67 nci maddesine istinaden 2200 olması gerekir. Buna karşın 2200 ile 1600 ek gösterge arasındaki farkta kesenek farkı ile tarafınızdan alınacaktır.

Sonuç olarak;

Kazanılmış ek göstergenizin 1600 olarak belirlenmesi doğru iken emekli ek göstergenizin 1600 olarak tespiti hatalıdır. Emekli ek göstergenizin 2200 olması ve buna karşın aradaki farkın kesenek farkı olarak sizden alınması gerekir.

2023’te yürürlüğe girecek olan 3600 düzenlemesinden ben faydalanacak mıyım?

7417 sayılı Kanunun içerisinde yer alıp 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek olan ek gösterge düzenlemesiyle kazanılmış eme emekli ek göstergelerinize 600 puan ilave edilecektir. Halen 2. Derecenin kademesinde olduğunuzu düşünürsek 15 Ocak 2023’te kazanılmış ek göstergeniz 2200 olacakken, emekli ek göstergeniz 3000’e yükselecektir. Aradaki fark yine kesenek farkı ile tarafınızdan alınmaya devam edilecektir.

1.Dereceye yükselmeniz durumundaysa maaş ek göstergeniz 2800 olacakken, emekli ek göstergeniz 3000 de sabit kalacaktır. Yani emekli ek göstergeniz 3600 olamayacaktır. Zira ilk atamanızın 1-4 derece arasına değil 5. Dereceye yapılmıştır.

İmamlıktan diğer memur kadrolarına geçerken, ilk atamanız 1-4 dereceli kadrolara yapılmış olsaydı, hem maaşınıza esas ek göstergeniz hem de emekli ek göstergeniz imam kadrosundayken hak ettiğiniz derece üzerinden ilerleyecekti. Yani kazanılmış hak aylığınız 1. Dereceye yükseldiğinde her iki ek göstergenizde 3600 olacaktı.

7417 sayılı Kanunla düzenlenen ek göstergeler hakkında oluşabilecek tereddütleri gidermek için acilen bir tebliğin yayınlanması gerekmektedir. Ancak bunu eskiden olduğu gibi Maliye Bakanlığımı yayınlayacak, yoksa Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığımı yayınlayacak bunu göreceğiz.

Kötü senaryo ise her ikisinde yayınlamayıp kurumların kendi kendilerine çözüm üretmelerinin beklenmesi olacaktır. Bu durumda ise epeyce bir konu yargıya taşındıktan sonra tebliğ yayınlanıp uygulamadaki hatalar giderilecektir. Bu sürede ise hem mahkemeler boşuna meşgul edilmiş olunacak hem de kurumlar mahkeme masrafları, vekalet ücretleri gibi külfetlerle karşı karşıya kalacaklardır.

Dediğim gibi, bu kötü olan senaryodur. Umarım kıymetli bürokratlarımız bu hususu değerlendirip kötü senaryonun yaşanmasının önüne geçerler…

Esenlik dileklerimle.

Selim SALTAN


MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ

⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın


⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın


HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI

⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 3 Yorum
  1. Ahmet SAĞLAM dedi ki:

    Din hizmetleri sınıfında görev yapmakta iken GİH sınıfına geçmiş olan 4 yıllık dini yüksek öğrenim görmüş personel yararlanır deniliyor.
    Ben iki yıllık ön lisans mezunuyum, 3. derecedeli din görevlisi iken Kaymakamlıkta boş bulunan 3 lük bir kadroya vhki olarak atandım 3600 ek göstergeden yararlanabilirmiyim.

  2. selim saltan dedi ki:

    Merhabalar,
    Sizin GİH e ilk atamanızı bilerek veya bilmeyerek 3. dereceye yapan memur veya amire gidin güzel tarafından baklava alın ikram edin derim. İlk atama sayesinde (tabi 5434 e tabi memursanız) emekli maaşının bugün için yaklaşık 3000, ikramiyenizde 80,000 lira daha fazla olacaktır.
    Gelelim sorunuzda ifade ettiğiniz hususa; 4 yıllık dini eğitimi kim uyduruyor bilemem. öyle bir şey yok. 657 sayılı kanunun ek gösterge cetveli VI bölümüne bakarsanız sadece ‘ YÜKSEKÖĞRETNİM MEZUNLARI” de. Dolayısı ile 2 yıllık ve ya 4 yıllık fark etmez.
    Sizin ilk atamanız 1-4 derece arası olan 3. dereceye yapıldığından 657/43/B bendi ve 148 nolu tebliğe istinaden hakedişiniz 1.derecey indiğinde ek göstergeniz hem emekli hem hakediş 3600 olacaktır.
    Mevcuttaki derecenizi bilmiyorum, Ancak hak edişinin 3 de ise her iki ek göstergeniz 2200, yok 2. de ise 3000, veya 1. de ise 3600 olacaktır.
    Eğer kurumunuz bu ay ek göstergenizi buna göre vermedi ise bir dilekçe ile müracaat edin. Dilekçeye de yasal dayanak olarak 43/ b ile 148 i yazın. Olumlu cevap gelmesi gerekir. Yok işi yokuşa sürerlerse de o zaman e_devlet üzerinden ombusmanlığa müracaat edin. Ordan sizin lehinize karar gelecektir. Kurumunuzda kuvvetle muhtemel bunu uygular. Yok bunu da uygulamazsa 60 gün içinde idari dava açmanız gerekecektir.
    Konunun akıbeti hakkında bize de bilgi verirseniz sevinirim. Kolay gelsin.

    1. selim saltan dedi ki:

      Birde 2023/1 sayılı sgk genelgesinin örnek 13. ü de size uyar. her ne kadar buradaki örnek 4 yıllık iktisat dese de. İki yıllık ta 4 yıllıkta yükseköğrenim olduğundan sizin durumunuzda buna uygundur.

      Örnek 13: 4 yıllık iktisat bölümü mezunu İmam olarak görev yapmaya başlayan ve 5 inci
      derecenin 3 üncü kademesinde bulunmakta iken 2 nci dereceli Şef kadrosuna atanan bir sigortalı, bu
      unvanda ve 1 inci derecenin 4 üncü kademesinde bulunmakta iken 30.12.2022 tarihinde isteği üzerine
      emekliye sevk edilmiştir.
      657 sayılı Kanunun 43/B maddesi uyarınca kariyer görevinden sonraki ilk ataması, Kurumların 1,
      2, 3, ve 4 üncü dereceli kadrolarından birisine yapılan sigortalının 15.01.2023 tarihinden geçerli olmak
      üzere bağlanacak emekli aylığı ve tahakkuk ettirilecek