Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Kapsamında Yıllık İzin Uygulaması
17/5/2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle birlikte kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanacak Tasarruf Tedbirleri belirlenmiştir.
Mezkur genelgenin “KAPSAM” başlıklı bölümünde;
“10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetveller kapsamındaki kamu idareleri ve bu idarelere bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları ile il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, …” denilmektedir.
Aynı genelgenin “DİĞER HUSUSLAR” başlıklı bölümünde;
“Bu Genelgenin uygulanması ile ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından gereken tedbirler alınacak, her kademedeki yönetici tasarruf ilkelerinin uygulanmasından sorumlu olacaktır. Genelge hükümleri; bakanlıklarda bakan veya bu konuda görevlendirilen bakan yardımcısı, kurumlarda üst yöneticiler, il özel idarelerinde ve illerde valiler, belediyelerde ise belediye başkanları tarafından hassasiyetle izlenecek ve denetlenecek, aksine hareket edenler hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılacaktır. Bu yöneticiler Genelgenin uygulanmasından öncelikle sorumlu olacaktır.” ifadesine yer verilmiştir.
Yine Tasarruf Tedbirleri Genelgesinin “PERSONEL GİDERLERİ” başlıklı bölümünün üçüncü fıkrasında;
“4857 sayılı Kanun kapsamında çalışan işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin süreleri, ilgili yıl içerisinde kullandırılacaktır. Ayrıca, ilgililerin önceki yıllarda hak kazanıp kullanmadıkları yıllık ücretli izin süreleri, yürütülen hizmetlerde aksamaya sebep olmayacak şekilde azami 3 yıl içerisinde kullandırılacaktır.” denilmektedir.
26 Temmuz 2024 tarih ve 32613 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren 7521 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 13 üncü maddesiyle 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa eklenen ek 9 uncu madde de;
“Kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğunun idarelerince ve/veya Hazine ve Maliye Bakanlığınca izlenmesi ve denetlenmesi sonucunda, alınan tedbirlere aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında tabi oldukları mevzuat uyarınca disiplin hükümleri uygulanır ve sonuçları idarelerince Cumhurbaşkanlığına bildirilir.” denilmek suretiyle tasarruf tedbirlerine uyulmaması durumunda ilgili personel hakkında disiplin hükümlerinin uygulanacağına yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar bir arada değerlendirildiğinde;
Belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile kurdukları birlik, müessese ve işletmelerin Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında olduğu,
Tasarruf tedbirlerinin uygulanması belediyelerde belediye başkanı tarafından izlenecek olup her kademedeki yöneticilerin tasarruf tedbirlerinin uygulanmasından sorumlu olduğu,
İşçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin ilgili yıl içerisinde kullandırılacağı, işçilerin önceki yıllarda hak kazanıp kullanmadıkları yıllık ücretli izin süreleri ise, yürütülen hizmetlerde aksamaya sebep olmayacak şekilde azami 3 yıl içerisinde kullandırılacağı,
Tasarruf tedbirlerine aykırı hareket edenler hakkında tabi olduğu mevzuat uyarınca disiplin hükümlerinin uygulanacağı,
Sonucuna varılmaktadır.
Sayıştay denetçileri tarafından gerçekleştirilen denetimler neticesinde hemen hemen tüm belediyeler için ortak bulgu konusu işçi personelin birikmiş yıllık izinleridir. Sayıştay bulgularında işçi personelin hak ettiği izinlerinin hak edilen yıllarda kullandırılması ve bu izinlerin birikmesine müsaade edilmemesi vurgulanmaktadır. Böylece emekli olan işçiler için kullanılmayan izin ücreti adı altında belediyelerden toplu para çıkışı önlenecektir.
Bu konu Sayıştay bulgularında istikrarlı bir şekilde her yıl yer almasına rağmen bir yaptırımı olmadığından sadece bulgu aşamasında kalmaktaydı. Fakat yukarıda da izah ettiğimiz üzere tasarruf tedbirleri genelgesinde işçilerin yıl içerisinde hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin ilgili yıl içerisinde kullandırılması ve önceki yıllarda hak kazanıp kullanmadıkları yıllık ücretli izin sürelerinin de azami 3 yıl içerisinde kullandırılması hususu yer almakla birlikte 7521 sayılı Kanun ile de tasarruf tedbirleri genelgesine aykırı hareket edenlere disiplin cezası hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
İşçi personele izin verme yetkisi personelin amirinde olup amir bu yetkisini tasarruf tedbirleri genelgesinin uygulanması yönünde kullanmaması durumunda bir takım sorunlarla karşılaşabilecektir. En azından şimdiye dek gerek Sayıştay denetçilerinin gerekse mülkiye müfettişlerinin elinde bu konuya ilişkin bir yaptırım kozu yokken artık 7521 sayılı Kanun ile bu imkan sağlanmıştır.
Bu sebeple; idarelerin insan kaynakları birimlerinin koordinasyonuyla bir izin programı oluşturulup işçi personele izinlerinin kullandırılması genelge hükümlerine uygun hareket etmeyi sağlayacak ve böylece olumsuz bir durumla karşılaşmanın önüne geçilecektir.