Geriye dönük aile yardımı, aile yardımından yararlanma, aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanma
Geriye dönük aile yardımı, Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanmak mümkün mü?
Merhabalar Hocam; Küçük bir ilçe belediyesi olan ……. Belediyesinde İtfaiye Eri olarak çalışmaktayım. 22 Haziran 2021 tarihinde düğün ve resmi nikâh işlemlerini yaparak evlendim. Eşim çalışmıyor. Eşi çalışmayanlara aile yardımı verildiğini bilmediğimden düğünü yaptıktan sonra beyanname vermedim. Aile yardımı hakkımın olduğunu öğrendikten sonra (25.10.2021 tarihinde) aile durumu beyannamesi doldurarak işyerime verdim ve geriye dönükte ödeme yapılmasını istedim. Bana beyan tarihini takip eden aybaşından itibaren ödeme yapıldığından geriye dönük ödeme olmayacağını söylediler. Bu doğru mu? Geriye dönük aile yardımından yararlanamaz mıyım? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap:
Bir ömür boyu mutluluk dileğiyle evliliğinizi tebrik ederim…
Benim genç arkadaşım, soruna cevap vermeden önce şu eleştirilerimi kabul et lütfen. Özlük haklarını en iyi senin bilip takip etmen gerekir. Günümüzde bilgiye ulaşmak bu kadar kolayken mali ve özlük haklarını bilmemen doğru değil. Araştırmalı ve tüm haklarını en iyi şekilde öğrenmelisin. Böylece olurda bir yanlışlık yapılırsa hakkını savunup alabilirsin. Bu, hayatın her alanında uygulaman gereken bir husus olmalıdır…
Sorunun cevabına gelirsek, eş ve çocuk yardımlarından oluşan aile yardımı 657 sayılı kanunun 202 -206 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Senin talep ettiğin çalışmayan eş için verilen aile yardımıdır. 657 sayılı kanunun “Aile Yardımı Ödeneğine Hak Kazanma” başlıklı 204. maddesinde “Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır.” denilmektedir. Fakat bu ödenekten yararlanabilmeniz için kurumunuza beyan vermeniz gerekir. Yeni beyan verenler aile yardımını ne zaman hak eder? Daha detaylı bilgi için tıklayınız..
Burada akılara şu soru gelebilir. Geç verilen beyanlarda hangi tarihten itibaren aile yardımından yararlanılacak? Beyan tarihini mi yoksa evlilik tarihini takip eden aybaşı mı ödeme için başlangıç tarihi olarak kabul edilecek?
Bu konuda genel bir mevzuat düzenlemesi olmamasına rağmen, kamu kurumlarının genel uygulaması beyan tarihi esas alınarak takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılmasıdır. Bu uygulama benimde doğru bulduğum bir uygulamadır. Zira örneğin iki yıl boyunca yeni doğan çocuğunu beyan etmeyen veya evliliğini bildirmeyen bir memur iki yıl sonra kalkıp beyan vererek geçmişe dönük tüm aile yardımı tutarını isteyebilir. İstemesinde elbette bir sorun yok fakat burada memurun bariz ihmalkârlığı söz konusudur. Bu sebeple beyan tarihini takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılması gayet normal bir uygulama idi.
Uygulama idi, diyorum çünkü şuan için bu geçerli değildir.
Bu durum 2018-2019 döneminden itibaren toplu sözleşmelere koyulan bir madde ile değişmiştir.
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanma
“Aile yardımından yararlanılabilecek eş ve çocuk durumunda meydana gelen değişiklikleri daha sonraki tarihlerde bildiren personele, ilgili mevzuatı uyarınca aile yardımı ödeneği verilmesi koşullarının mevcut olması ve 15.1.2018 tarihinden öncesine taşmaması kaydıyla, anılan bildirime dayanılarak aile yardımı ödeneğinden yararlanabileceği tarihten önceki üç aya kadar olan dönem için de aile yardımı ödenekleri verilir.”
Bu hükme göre beyan tarihinden itibaren geriye dönük üç aylık aile yardımı ödenebilecektir.
Toplu sözleşmeye koyulan bu hüküm ile herhangi bir sebepten dolayı geç beyan veren memurlara beyan tarihinden itibaren geriye dönük üç aylık süre içinde aile yardımı ödenecektir.
Netice itibarı ile siz beyannamenizi 25.10.2021 tarihinde verdiğinizden 15.11.2021 dönemi maaşınızdan itibaren tarafınıza aile yardımı (eş yardımı) ödemesi yapılmaya başlanacaktır. Bununla birlikte, toplu sözleşmenin yukarıda bahsi geçen maddesine istinaden, geriye dönükte 3 aylık yani Ağustos-Eylül ve Ekim ayları için de tarafınıza aile yardımı ödemesi yapılacaktır. Beyanınızı vaktinde vermiş olsaydınız temmuz ayı içinde aile yardımı alabilecekken şu durumda temmuz ayı için tarafınıza ödeme yapılamayacaktır.
Belediyenizdeki görevli arkadaşlar 3 aylık düzenlemeyi bilmeyebilir. Bir dilekçe ile, toplu sözleşmedeki hususa değinerek, kurumunuza başvurursanız ödeme yapacaklardır. Şu hususu tekrar söylemek isterim ki mali ve özlük haklarınızı muhakkak suretle öğrenmeli ve takip etmelisiniz…
Not: 2021 yılı 2. Dönem katsayılar ile bir aylık eş yardımı tutarı 0,179797 * 2273 = 408,68 TL’dir (AGİ hariç) Güncel maaş katsayılarına ulaşmak için tıklayınız…
Geç beyan verenlerin geçmişe dönük aile yardımından hangi durum ve sürede yararlanabileceğini açıkladık. Peki Asgari Geçim İndiriminden geçmişe dönük yararlanmak mümkün mü? Bu sorunun cevabını başka bir yazımızda ele almıştık. Okumak için tıklayınız.
Selim SALTAN
Sosyal Medya Hesaplarımız
Öncelikle bu detaylara bizim hakim olmamız gerekiyor, bu konuda sonuna kadar haklısınız. Verdiğiniz detaylı ve kıymetli bilgiler için teşekkür ederim.