Son sekiz yılda disiplin cezası alanlar için 37 nci madde nasıl uygulanır?
Daha önce 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 37 nci maddesiyle ilgili iki farklı yazı kaleme almış ve konuyu yasal mevzuatı çerçevesinde değerlendirmiştik.
657 sayılı Kanun’un 37 ve 64 üncü maddelerinin uygulanmasına ilişkin değerlendirme
657 sayılı Kanunun 37 nci maddesinin uygulanmasında dikkat edilecek önemli bir husus
Bu yazımızda ise yine 657 sayılı Kanun’un 37 nci maddesini ele alacak fakat bu sefer İnsan Kaynakları uygulayıcılarının karşılaşabileceği, fakat pek bilenmeyen bir hususu değerlendireceğiz…
Bilindiği üzere 657 sayılı Kanun’un 37 nci maddesi kadro şartına bağlı olmadan Devlet memurlarının aylıklarının bir üst dereceye yükseltilmesine imkân veren bir düzenleme olup madde metni aşağıdaki gibidir.
“Bu kanun hükümlerine göre öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanan ve son sekiz yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almayanların kazanılmış hak aylıkları kadro şartı aranmaksızın bir üst dereceye yükseltilir.”
Buradan hareketle aşağıda belirtilen şartların gerçekleşmesi durumunda memurun derecesi yükseltilecektir.
– Öğrenim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanları itibariyle azami yükselebilecekleri derecelerin dördüncü kademesinden aylık almaya hak kazanmış olmak,
– Son sekiz yıllık süre içinde herhangi bir disiplin cezası almamış olmak,
Peki bu şartların gerçekleşmemesi veya daha sonraki yıllarda gerçekleşmesi durumunda nasıl bir işlem tesis edilmesi gerekir?
Son sekiz yılda disiplin cezası alanlar için 37 nci madde nasıl uygulanır?
Daha somut bir anlatımla;
Bir memur düşünün ki; öğrenim durumu, hizmet sınıfı ve görev unvanı itibariyle azami yükselebileceği derecenin 4 üncü kademesine gelmiş fakat son sekiz yıl içinde de disiplin cezası almış olduğundan hakkında 657 sayılı Kanun’un 37 nci maddesi uygulanamamış olsun. Bu memur bulunduğu derecenin kademlerinde ilerlemeye devam etmiş ve disiplin cezası almaksızın 8 yılı bu şekilde doldurmuş bulunsun.
Söz konusu memura artık 657 sayılı Kanun’un 37 nci maddesi uygulanabileceğine göre bu memurun getirileceği derece bir üst derecenin ilk kademesi mi yoksa bir üst derecenin daha ileri kademeleri mi olacaktır?
Bu hususu bir örnekle detaylandıralım;
Örnek:
T Belediyesinde V.H.K.İ kadrosuyla çalışmakta olan Hanife Hanım lise mezunudur. 657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesine göre Hanife Hanım’ın yükselebileceği en yüksek derece 3’tür.
Hanife Hanım 15.12.2020 tarihinde, öğrenim durumu itibari ile azami yükselebileceği 3 üncü derecenin 4 üncü kademesinden aylık almaya hak kazanmıştır. Fakat Hanife Hanım 10.02.2016 tarihinde disiplin cezası aldığından 657 sayılı Kanun’un 37 nci maddesinden yararlanamamıştır.
Hanife Hanım’ın 37 nci madde hükmünden yararlanabilmesi için, disiplin cezası aldığı 11.02.2016 tarihinden itibaren 11.02.2024 tarihine kadar disiplin cezası almaması gerekmektedir. Bu şartın yerine gelmesi durumunda 11.02.2024 tarihinde artık hakkında 657 sayılı Kanun’un 37 nci maddesi uygulanacaktır.
Anılan tarihe kadar Hanife Hanım 3 üncü derecenin kademelerinde ilerlemeye devam edecek ve;
15/12/2020 tarihinde 3 üncü derecenin 4 üncü kademesine,
15/12/2021 tarihinde 3 üncü derecenin 5 inci kademesine,
15/12/2022 tarihinde 3 üncü derecenin 6 ncı kademesine,
15/12/2023 tarihinde 3 üncü derecenin 7 nci kademesine gelecektir.
11.02.2024 tarihine gelindiğinde ise, Hanife Hanım son aldığı disiplin cezasından sonra başka bir disiplin cezası almamış ise, 2 nci dereceye yükseltilecektir.
Peki Hanife Hanım 3 üncü derecenin 7 nci kademesinden 2 nci derecenin kaçıncı kademesine ilerletilecektir?
Bazı kişiler 2 nci derecenin 1 inci kademesine ilerletilecektir şeklinde erken bir cevap verebilir fakat gerçekten öylemi olması gerekir…
Cevap;
Bilindiği üzere 657 sayılı Kanun’un 36 ncı maddesinde memurların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri düzenlenmiştir.
Aynı Kanun’un Göstergeler başlıklı 43 üncü maddesinde yer alan 1 numaralı cetvelde ise aylık gösterge puanları düzenlenmiştir.
Mezkur cetvele baktığımızda Hanife Hanım’ın bulunduğu 3 üncü derecinin 7 nci kademesine karşılık gelen gösterge rakamının 1320 olduğu görülecektir.
2 nci derecenin 1 inci kademesine ilerletilmesi durumunda ise bu derece/kademenin gösterge rakamı 1155’tir.
Bu durumda gerek SGK açısından gerekse çalışan açısından bir kayıp söz konusudur. Zira gösterge aylığı memurun sigorta matrahına da dahil olan kazanç kalemlerinden biridir.
Bu durumda bakılması gereken yer 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Derece değişikliğinde verilecek aylık başlıklı 161 inci maddesi olacaktır.
Mezkur maddenin (A) bendinin (b) fıkrasında;
“A) (Değişik bend: 26.06.1984 – 241 S.KHK/Madde 8) Bulunduğu dereceden yukarı derecelere atanan memur;
a) 68nci maddenin (B) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, yeni girdiği derecenin ilk kademe göstergesine,
b) Yeni girdiği derecenin ilk kademe göstergesi evvelce iktisap ettiği göstergeden düşük ise, iktisap ettiği göstergeye eşit olan kademenin göstergesine,
tekabül eden aylığı alır…” hükmü yer almaktadır.
Dolayısıyla örneğe konu Hanife Hanım’ın durumu 657 sayılı Kanun’un 161 inci maddesinin (A) bendinin (b) fıkrasına çerçevesinde değerlendirilecek olup;
3 üncü derecenin 7 nci kademesinde 1320 gösterge rakamından yararlanan Hanife Hanım, 1155 gösterge aylığı rakamına karşılık gelen 2 nci derecinin 1 inci kademesine değil,
657 sayılı Kanun’un 37 nci ve 161 inci maddeleri gereğince 3 üncü derecenin 7 nci kademesine karşılık gelen 1320 gösterge rakamına eşit gösterge rakamı olan 2 nci derecenin 5 inci kademesine yükseltilecektir.
Takdir okuyucunundur…
Mehmet YURDCU
Tavşanlı Belediyesi / Kütahya
Yazarın Tüm Yazıları İçin Tıklayın…
Telegram kanalımıza katılmak için tıklayın >> t.me/iscimemurnet
iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın