30.06.2021 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan tasarruf tedbirleri konulu genelgede dikkat çeken 68/B detayı… (Okuma Süresi: 2 dk)
Tasarruf tedbirlerinde ki 68/B detayı
(2021/14 sayılı Cumhur Başkanlığı Genelgesiyle Torba Kadro olarak bilinen 657 sayılı kanunun 68/B maddesine göre yapılan atamalara sınırlama getirildi.)
30.06.2021 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde kamu kurumlarında uygulanacak tasarruf tedbirleri ele alınmış olup genelgede birçok konu başlığı yer almaktadır. “Personel Giderleri” başlığı altında yer alan tasarruf tedbirlerinden bir tanesi ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesine göre yapılan atamalara ilişkindir.
Tasarruf tedbirlerinin ilgili kısmı şu şekilde;
“14/7/1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamalar sadece yönetici kadroları (Şef dâhil) ile sınırlı tutulacak, yönetici kadroları dışındaki kadrolara anılan bent çerçevesinde atama yapılamayacaktır.”
Tasarruf tedbirlerinin tam metni için şuraya tıklayınız. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/06/20210630-15.pdf
Torba kadro olarak da bilinen 657 sayılı kanunun 68. Maddesinin B bendi 1, 2, 3 ve 4 üncü derecedeki kadrolara yapılacak atamaları düzenlemektedir. Şimdi isterseniz gelin birde 657 sayılı Kanunun 68/B maddesine bir göz atalım.
“B) (Değişik: 4/5/1984 – KHK-199/1 md.) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.
(2) (Değişik ikinci paragraf: 13/2/2011 – 6111/101 md.) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;
a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir….”
Kanun ile verilmiş, tanınmış bir imkânın Genelge ile kısıtlanıp kısıtlanamayacağı veya kaldırılıp kaldırılamayacağı tartışmasını bir kenara bırakacak olursak;
Bu düzenleme ile birlikte artık şef ve üstü ünvanlı kadroların haricindeki diğer kadroları işgal edenler, 657 sayılı kanunun 68/B maddesiyle ilk dört dereceli kadrolara atanamayacaklardır.
Kazanılmış hak aylığının ne olduğu hakkında ve kazanılmış hak aylığında değerlendirilen sürelerin neler olduğu konusunda bilgi almak için şu yazımıza bakınız. https://iscimemur.net/kazanilmis-hak-ayliginda-nedir-kazanilmis-hak-ayliginda-degerlendirilen-sureler-nelerdir/
Örnek vermek gerekirse;
Üniversite mezunu olup 8 yıldan fazla da hizmeti bulunan V.H.K.İ kadrosundaki bir memur (kadro derecesi 5) yeşil pasaport almak ister. Bu memurun yeşil pasaport alabilmesi için 1, 2 veya 3 dereceli bir kadroda olması gerekmektedir. V.H.K.İ kadrosunun yükselebileceği en üst derece de 3. derece olduğundan eğer bu memur 3. dereceli bir kadroya atanırsa yeşil pasaport alabilmektedir. Örnekteki memurun gerek lisans mezunu olması gerekse de 8 yıldan fazla hizmeti bulunması nedeniyle, 68/B şartlarını sağladığından, 3. dereceli kadroya atanabilmesi ve yeşil pasaport hakkından yararlanması mümkündü. Fakat yeni düzenlemeyle birlikte 68/B maddesinin uygulanabileceği kadrolar şef ve üstü ünvanlı kadrolar olarak belirlendiği için örneğimizdeki memur böyle bir atamadan yararlanamayacak ve yeşil pasaport alabilmek için 3 dereceli kadroya yükselmeyi bekleyecektir.
>Bu arada Memur kadrosundan Bilgisayar İşletmeni kadrosuna geçişte sınav şartının olup olmadığı konusundaki yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz. https://iscimemur.net/memur-kadrosundan-bilgisayar-isletmeni-kadrosuna-geciste-sinav-sarti-var-midir/
Dikkat çeken diğer hususlar şu şekildedir…