Zabıta amiri ile şef kadrosunun mali ve özlük hakları bakımından karşılaştırılması

Zabıta amiri ile şef kadrosunun mali ve özlük hakları bakımından karşılaştırılması
Yayınlama: 28.06.2022
A+
A-

Zabıta Amiri İle Şef Kadrosunun Mali ve Özlük Hakları Bakımından Karşılaştırılması

Zabıta amiri ile şef kadrosunun mali ve özlük hakları bakımından karşılaştırılması konulu bu yazı zabıta teşkilatında görev yapan zabıta amirlerini yakından ilgilendiren bir yazı olacaktır. Okumaya başlamadan önce, eğer zabıta amiri kadrosundan şef kadrosuna sınavsız geçişi anlattığımız yazımızı okumadıysanız öncelikle o yazımıza göz atmalısınız. Zira okuduğunuz makale bu şekilde daha anlamlı olacaktır.


Zabıta amiri kadrosundan şef kadrosuna sınavsız geçiş başlıklı yazımız için tıklayın


Zabıta kadroları belediyelerin en önemli kadroları arasında yer alır. Zira belediyeler bir çok görevini ya zabıta marifetiyle yerine getirir yada bu görevlerini zabıtadan destek almak suretiyle gerçekleştirir.

Zabıta personelinin bir çoğu sahada, yani ofis ortamı dışında, şehrin muhtelif bölgelerinde ve sokaklarda görev yaptıkları için keyifli olduğu kadar zor bir görevi de ifa ettikleri ortadadır. Aslında pek çok kişi bilmese veya eksik bilse de belediye zabıtasının bir çok yetki ve görevinin bulunduğu bir gerçektir. Bunlar Belediye Zabıta Yönetmeliğinde düzenlenmiş olup Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 1 inci maddesi şu şekildedir; “Bu Yönetmeliğin amacı, belediye zabıta teşkilâtının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını, zabıta memurlarının niteliklerini, görevde yükselme ve mesleki eğitimlerini, kıyafetleri ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.”

Zabıta teşkilatında bulunan kadro ve unvanlar ise yine aynı yönetmeliğin “Kadro ve unvanlar” başlıklı 6 ncı maddesinde şu şekilde sayılır;

“Belediye zabıta teşkilatı personel kadro ve unvanları; Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe göre belirlenmiş; zabıta daire başkanı, zabıta müdürü, zabıta şube müdürü, zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memuru unvanlı kadrolar ile hizmet için gerekli diğer kadrolardan oluşur.”

Yönetmelik maddesinde de anlaşılacağı üzere zabıta teşkilatı çok geniş bir teşkilat olup içerisinde bir çok kadro ve unvan barındırmaktadır. Bu kadro ve unvanlarda çalışacak personelin atama ve görevde yükselmelerinde aranacak şartlar ise Belediye Zabıta Yönetmeliğinin “Görevde yükselme esasları” başlıklı beşinci bölümünde sayılmıştır. Zabıta Daire Başkanı ve Zabıta Müdürü dışındaki kadrolara yapılacak atamalar bu bölümdeki 17 nci madde de düzenlenmiş olup konumuz itibariyle ele alacak olursak Zabıta amiri Kadrosuna atanabilmek için aranacak şartlar şu şekildedir;

“… b) Zabıta amirliğine atanabilmek için;

1) En az lise mezunu olmak.

2) 4 yıllık yükseköğrenim mezunları için iki yıl zabıta komiseri kadrosunda; 2 yıllık yüksekokul mezunları için üç yıl zabıta komiseri kadrosunda; lise ve dengi okul mezunları için dört yıl zabıta komiseri kadrosunda çalışmış olmak.

3) Yükseköğrenim mezunu olanların 1-4 dereceli kadrolara atanmaları için 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen süre kadar hizmeti bulunmak.

4) Görevde yükselme sınavında başarılı olmak.”


Belediye Zabıta Yönetmeliği İçin Tıklayın


Zabıta amiri kadrosu genel idari hizmetler sınıfı içerisinde yer alan bir kadro olmakla birlikte Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğe ekli cetveller arasında yer alan ek 4/1 sayılı cetvelde yer alan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Memur Kadro Kütüğünde belirtildiği üzere 1 ile 5 dereceli kadrolarda yer almaktadır. Yani Zabıta Amiri kadrosu 5’ten başlayıp 1. Dereceye kadar yükselebilen bir kadrodur.

Zabıta Amirinin Ek Ödeme, Özel Hizmet ve Yan Ödeme Puanları Ek Ödeme Puanı

Ek Ödeme Puanı

Zabıta amiri kadrosunda bulunanların ek ödeme puanları 375 sayılı KHK‘ya ekli 1 sayılı cetvelde şu şekilde düzenlenmiştir.

l) Şef, amir ve yardımcıları, zabıta başkomiseri ve komiseri, itfaiye başçavuşu, itfaiye çavuşu ve onbaşısı kadrolarında bulunanlardan;  
  1) 1-2 dereceden aylık alanlar 115
  2) 3-4 dereceden aylık alanlar 105
  3) Diğer derecelerden aylık alanlar 95

Özel Hizmet Puanı

Kadro derecesi 3 ve 4 üncü derecelerde bulunan zabıta amirlerinin özel hizmet puanı, 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar‘a ekli “Özel Hizmet Tazminatı” başlıklı 2 sayılı cetvelin Genel İdare Hizmetleri bölümünün 16. Grubunda, 60 puan olarak,

5. Dereceli zabıta amirlerinin özel hizmet puanı ise aynı cetvelin G bölümünde 50 puan olarak düzenlenmiştir.

Bu puanlara ek olarak;

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklar Haklara İlişkin 2022-2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme Kısmının Zabıta ve itfaiye personelinin tazminatları başlıklı 5 inci maddesine istinaden zabıta ve itfaiye teşkilatındaki bazı kadrolarla birlikte zabıta amirlerine de ilave 10 puan özel hizmet puanı verilmiştir. Toplu sözleşmenin ilgili maddesi şu şekildedir;

MADDE 5- (1) 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvellere göre itfaiye amiri, itfaiye çavuşu ve itfaiye eri ile zabıta amiri, zabıta komiseri, zabıta komiser yardımcısı ve zabıta memuru kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 10 puan ilave edilir.


Toplu Sözleme İçin Tıklayın


Kadro derecesi 3 olan bir zabıta amirini örnek olarak alırsak;

Söz konusu kadrodaki amirin özel hizmet puanı 60’ken toplu sözleşme ile verilen ilave 10 puanla birlikte 70 puan olacaktır.

Yan Ödeme Puanı

Zabıta amirlerinin yan ödeme puanı 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar‘a ekli, İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı puanlarının düzenlendiği 1 sayılı cetvelin “Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Bunlara Bağlı Kuruluşlar İle Mahalli İdare Birlikleri” bölümünde,

– İş güçlüğü zammı 500,

– İş riski zammı 175,

Olmak üzere 675 puan olarak düzenlenmiştir.

Yine yukarıda bahsi geçen toplu sözleşmenin “Zabıta personelinin zamları” başlıklı 9 uncu maddesine istinaden de zabıta personelinin yan ödeme puanı yüzde 50 artırımlı olarak uygulanmaktadır.

Bu şekilde hesaplandığında zabıta amiri de dahil olmak üzere zabıta personelinin yan ödeme puanı 1012,5 olmaktadır.

Şef Kadrosu Açısından Değerlendirme

Şef kadrosu Genel İdari Hizmetler Sınıfı içerisinde bulunan yönetici kadrolarından biri olup görevde yükselme sınavına tabi bir kadrodur. Belediyelerde şef kadrosuna atanabilmek için aranacak şartlar 2/7/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanarak yürürlüğe giren “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına İlişkin Yönetmelik” in 7 nci maddesinde şu şekilde sayılmıştır.

e) Şef kadrosuna atanabilmek için;

1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak,

2) Son müracaat tarihi itibarıyla 5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (1) numaralı alt bendinde sayılan görevler ile mühendis hariç en az önlisans düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az iki yıl; aynı bendin (2) numaralı alt bendinde sayılan görevlerde veya ortaöğrenim düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az dört yıl çalışmış olmak,”

Şef kadrosu “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik”  e ekli kadro kütüğünde 3 ve 7 nci dereceler arasında sayılmıştır.

Yani şef kadrosu 7 nci dereceden başlayıp 3 üncü dereceye kadar yükselebilmektedir. (Zabıta amiri kadrosu 1 inci dereceye kadar yükselebiliyor.)

Şef Kadrosunun Ek Ödeme, Özel Hizmet ve Yan Ödeme Puanları Ek Ödeme Puanı

Ek Ödeme Puanı

Şef kadrosunda bulunanların ek ödeme puanları 375 sayılı KHK’ya ekli 1 sayılı cetvelde şu şekilde düzenlenmiştir.

l) Şef, amir ve yardımcıları, zabıta başkomiseri ve komiseri, itfaiye başçavuşu, itfaiye çavuşu ve onbaşısı kadrolarında bulunanlardan;  
  1) 1-2 dereceden aylık alanlar 115
  2) 3-4 dereceden aylık alanlar 105
  3) Diğer derecelerden aylık alanlar 95

Özel Hizmet Puanı

Kadro derecesi 3 ve 4 üncü derecelerde bulunan şef kadrosundaki memurların özel hizmet puanı, 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar‘a ekli “Özel Hizmet Tazminatı” başlıklı 2 sayılı cetvelin Genel İdare Hizmetleri bölümünün 16. Grubunda, 60 puan olarak,

Diğer derecelerdeki, yani 5-6 ve 7. Derecelerdeki şeflerin özel hizmet puanı ise aynı cetvelin G bölümünde 50 puan olarak düzenlenmiştir.

Bu puanlara ek olarak;

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklar Haklara İlişkin 2022-2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin Şeflerin özel hizmet tazminatı başlıklı 29 uncu maddesine istinaden şeflere 10 puan ilave özel hizmet puanı verilmiştir. Yani ilave puanla birlikte derecesi 3 ve 4 olan şeflerin özel hizmet puanı 60 + 10= 70 olurken,

Diğer derecelerdeki şeflerin (5, 6 ve 7. Derecedeki şeflerin) özel hizmet puanı ise 50 + 10= 60 olarak uygulanır. Toplu sözleşmenin ilgili maddesi şu şekildedir;

“MADDE 29- (1) Şef kadrolarında bulunanların 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara ekli (II) ve (III) sayılı Cetvelde dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 10 puan ilave edilir.”

Şeflerin Yan Ödeme Puanı

Şeflerin yan ödeme puanı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karar‘a ekli 1 sayılı cetvelin Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 27 nci sırasında

– İş güçlüğü puanı 500,

– Temininde güçlük puanı 200,

Olmak üzere 700 puan olarak belirlenmiştir.

Şeflerin yan ödeme puanına, zabıta ve itfaiye personelinde olduğu gibi, toplu sözleşme ile yapılan bir ilave yoktur.

Zabıta Amiri İle Şef Kadrosunun Mali ve Özlük Hakları Bakımından Karşılaştırılması

Her iki kadroyu mali ve özlük hakları bakımından karşılaştıracak olursak;

– Şeflerin yükselebileceği en yüksek kadro derecesi 3 iken zabıta amiri kadrosundaki memurlar 1 inci dereceye kadar yükselebilmektedir.

Aralarındaki bu fark aslında çokta önemli bir fark değildir. Konuya Hususi Damgalı Pasaport, daha çok bilinen ismiyle yeşil pasaport alma hakkı olarak yaklaşırsak, her iki kadronun da bu pasaportu alabilme hakkı bulunmaktadır. Çünkü ikisi de yeşil pasaport verilecek derecelere yükselebilen kadrolardır.


Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport) kimler alabilir? Hangi memurlar bu pasaporttan yararlanabiliyor? Tıklayın…


Bu iki kadroyu mali hakları bakımından ele alacak olursak aşağıdaki tablo her iki kadroyu da karşılaştırmaya yardımcı olacaktır.

Tablo 3 üncü dereceli zabıta amiri ile yine 3 üncü dereceli şef kadrolarındaki memurların puanlarını karşılaştırmak üzere hazırlanmıştır.

 

KAZANÇLAR ZABITA AMİRİ ŞEF
Ek Ödeme 105 105
Özel Hizmet 70 70
Yan Ödeme 1012,5 700

Tablodan da anlaşılacağı üzere her iki kadronun da bordrosuna yansıyan kazanç kalemlerinden sadece yan ödeme puanında bir farklılık vardır.

Her iki kadronun yan ödeme puanları arasındaki fark 312,5 dur…

Bu puanın TL olarak ne kadara karşılık geldiği ise yan ödeme katsayısı puanına göre değişiklik gösterir. 2022 yılı birinci dönem yan ödeme katsayısı puanı 0,074667 olduğuna göre 2022 yılı birinci dönemi için her iki kadronun yan ödeme tutarları arasındaki fark 23,33 TL’dir.

Maaş katsayılarının yılda iki kez (Ocak ve Temmuz ayları) değiştiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla her iki kadronun yan ödeme tutarları arasındaki fark yıllara göre göre değişecektir. Biz burada yan ödeme tutarının nasıl hesaplanacağını anlatıp, yazımızın daha sonraki zamanlarda okunduğunda o tarihteki hesaplamayı kıymetli okuyucularımıza bırakalım.

Yan ödeme puanının parasal değeri yan ödeme puanının yan ödeme katsayısı ile çarpılmasıyla bulunur.

Yan Ödeme Puanı X Yan Ödeme Katsayısı

Sayfamızda güncel katsayılar mevcuttur. Buradan bakarak yan ödeme puanını görebilir ve hesaplamayı güncel katsayılar üzerinden yapabilirsiniz.


Güncel katsayılar için tıklayın…

Ayrıca geçmiş yıllara ait katsayılarda (2005 yılı ve sonrası) yine sitemizde mevcut olup geçmiş yıllara ait katsayıları görmek için tıklayınız…


İlave olarak şunu da söylemek gerekir ki zabıta amirlerinin maktu mesai kazançları da vardır. Zabıta ve itfaiye personeline verilen bu ödemenin şef kadrosuna verilmesi mümkün olmadığı gibi şeflere verilen buna benzer başka bir ödeme de yoktur. Yani zabıta amiri kadrosundan şef kadrosuna geçecek olanların maktu mesailerini kaybedeceklerini özellikle bilmesi gerekir.

Belediyenin farklı birimlerinde kariyer planlayanlar açısından;

Bu başlıkta zabıta amiri kadrosunda olup da şef kadrosuna geçmek isteyen, yani bir bakıma belediyenin farklı birimlerinde kariyer planlayanlar açısından konuyu ele alacağız.

Eğer bir zabıta amirinin başka bir birimde kariyer planı varsa o halde şef kadrosuna bir an önce geçmesinde fayda vardır.

Buradaki kariyerden kasıt elbette ki pozisyon olarak şefin üstünde bir yönetici kadrosu olarak müdürlük yada şube müdürlüğü kadrolarıdır. Zira zabıta amiri kadrosundakiler şef kadrosuna zaten sınavsız atanabilmekte, daire başkanlığı gibi daha üst kadrolara atanmada ise sınav şartı bulunmamaktadır. Dolayısıyla eğer zabıta amiri kadrosundaki bir memur belediyenin başka bir biriminde müdürlük yapmak istiyor ve bu müdürlüğü de görevde yükselme sınavına girerek kadrolu bir şekilde yürütmek istiyorsa,

Veya kadroyu alamasa bile vekalet ücreti, zam ve tazminat farkı ile ek ödeme farkından yararlanacak şekilde vekaleten görev yapmak istiyorsa o halde bir an önce şef kadrosuna geçmelidir. Çünkü belediyelerde müdür veya şube müdürlüğüne atanmak için bazı alt kadrolarda bir süre çalışma zorunluluğu vardır.

Müdür ve şube müdürü kadrolarına atanacaklarda aranacak şartlar Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Görevde yükselme sınavına tabi olarak atanacaklarda aranacak özel şartlar başlıklı 7 nci maddesinde şu şekilde sayılmıştır.

MADDE 7 – (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan unvanlara görevde yükselme suretiyle yapılacak atamalarda aşağıdaki özel şartlar aranır:

a) Müdür ve şube müdürü kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokul mezunu olmak,

2) Son müracaat tarihi itibarıyla, koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi, hukuk müşaviri, çözümleyici, uzman, sivil savunma uzmanı, ayniyat saymanı, muhasebeci, kontrol memuru ile eğitmen kadrolarında veya en az önlisans düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az iki yıl ya da 5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde sayılan görevlerde veya ortaöğrenim düzeyinde öğrenim gerektiren unvan değişikliğine tabi kadrolarda en az altı yıl çalışmış olmak,

…”

Madde metninde de anlaşılacağı üzere müdür ve şube müdürü kadrolarına atanabilmek için farklı kadrolar için farklı süreler öngörülmüş olmakla birlikte, konumuz itibariyle ele alacak olursak, alt görevlerden olan şef kadrosunda iki yıl çalışılması gerekmektedir. Bu sebeple böyle bir kariyer planı olan zabıta amirinin bir an önce kadrosunu değiştirmesinde, bu süreyi mümkün olduğunca erken tamamlayabilmesi adına, önem taşımaktadır. Aynı durum müdür yada şube müdürlüğüne vekalet ücreti alacak şekilde (657 sayılı Kanunun 86 ncı maddesine göre) vekalet edilmesi durumunda da geçerlidir.

Vekaleten görevlendirmelerde alınan ücretlerle ilgili merak edilen hususları ve hesaplama yönetimi paylaştığımız aşağıdaki yazımız da inceleyebilirsiniz…


Vekaleten görevlendirmelerde zam ve tazminat farkı ile ödeme farkı nasıl hesaplanır? Kimler vekaleten görevlendirilebilir? Tıklayın

Sonuç olarak zabıta amiri ile şef kadrosu arasında özlük hakları bakımından kayda değer bir fark bulunmamakla birlikte her iki kadronun yükselebileceği derecenin farklı olduğu, zabıta amiri 1 inci dereceye kadar yükselirken şef kadrosunun 3 üncü derece de kaldığı unutulmamalıdır.

Her iki kadroyu mali hakları açısından ele aldığımızda zabıta amiri kadrosu ile şef kadrosu arasında yan ödeme puanından kaynaklı bir fark olduğu ve yine maktu mesaiden kaynaklı da bir farkın oluşacağı söylenebilir.

Zabıta amiri kadrosundan şef kadrosuna sınavsız, genel hükümlere göre, geçiş yapılabilir. Bu konuyla ilgili yazımızı okumak için tıklayın…


MAAŞ HESAPLAMA PROGRAMLARIMIZ

⇒ Memur Maaşı Hesaplama Programımız için Tıklayın


⇒ Sözleşmeli Personel Maaşı Hesaplama Programımız İçin Tıklayın


HERKES İÇİN DENEME SINAVLARI

⇒ Deneme Sınavlarına Katılmak İçin Tıklayın


⇒ iscimemur.net’i twitter da takip etmek ister misiniz? Tıklayın

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.